آشنایی با قطعات الکترونیکی تا چه اندازه اهمیت دارد!

مدار

آشنایی با قطعات الکترونیکی و مفاهیم اولیه در حوزه تعمیرات موبایل و این حرفه بسیار حائز اهمیت می­باشد. اگر قصد دارید که در آینده با حرفه تعمیرات موبایل کسب درآمد کنید، باید مفاهیم پایه آن را به خوبی درک کنید. به همین منظور تیم موبایل کالج (یکی از بهترین مراکز تعمیرات موبایل و آموزش تعمیرات موبایل در سطح کشور) قصد دارد در این مقاله آموزش تعمیرات موبایل به مفاهیم پایه و کليدی این حرفه اشاره کند. سعی کنید این مطلب آموزشی را بارها مطالعه کرده تا بهترین نتیجه را کسب کنید. با ما همراه باشید.

مقاومت چیست و چه کاربردی در مدار دارد؟

در یک مدار الکتریکی مقاومت از عبور الکترون­ها جلوگیری کرده و باعث می­شود که الکترون­های کمتری عبور کنند. در واقع در سر راه الکترون‌های مدار قرار می­گیرد. این چنین می‌توان گفت که مقاومت مقابل عبور الکترون­ها از خود مقاومت نشان می‌دهد و به همین دلیل به این نام موسوم شده است. کم کردن ولتاژ و جریان به طور کلی وظیفه مقاومت می­باشد. البته باید خاطرنشان کنیم که بعضی از مقاومت­ها در مدار به عنوان فیوز مورد استفاده قرار می­گیرند که به مقاومت فیوزی موسوم اند.

مقاومت ها
مقاومت ها

در تلفن همراه مقاومت­ها به رنگ سبز، آبی و مشکی وجود دارند.هم چنین باید ذکر کنیم که مقاومت‌های فیوزی تلفن همراه به رنگ مشکی و همچنین کمی بزرگتر از سری مقاومت­های معمولی می­باشند .همچنین ارتفاع آن­ها کمی پایین‌تر از سایر مقاومت­ها می­باشد. دقت کنید که رنج مقاومت­های فیوزی نسبتاً پایین است. از مولتی متر جهت تست مقاومت­ها استفاده می­شود. برای تست مقاومت ابتدا سلکتور مولتی متر دیجیتال را بر روی رنج 200K  تنظیم می­کنیم. سپس از مولتی متر به عنوان اهم متر استفاده می‌کنیم. در ادامه دو سر پراپ را بر روی دو پایه مقاومت جای می­دهیم. در این صورت مقدار اهم نشان داده شده را نوشته و حال دوسر پراپ را باید تغییر دهیم و اهم مقاومت را می­گیریم.

اگرمقدار اهم نشان داده شده در دو طرف مساوی و یکسان باشد، می‌توانیم نتیجه بگیریم که مقاومت ما سالم است و در غیر این صورت مقاومت ما مشکل دارد و معیوب می­باشد و باید آن را تعویض کنیم .لازم به ذکر است که چنین قطعه­ای توسط هیتر قابل تعویض می­باشد.

اگر به دنبال تعویض قطعات الکترونیک و تعمیر بی دردسر و مطمئن تعمیرات ‌موبایل هستید، مجموعه موبایل کالج (مرکز تخصصی آموزش تعمیرات موبایل در تبریز) در کنار شما است. برای کسب اطلاعات بیشتر می­توانید با کارشناسان ما در تماس باشید.

خازن چیست و نحوه تست آن چگونه می­باشد؟

چنین قطعه­ای با حرف C نشان داده می­شود .از خازن­ها در تلفن­های همراه برای محافظت قطعات دیگر، ذخیره کردن جریان یا ولتاژ، نویزگیر، فیلتر و غیره استفاده می­شود. خازن­­های سرامیکی و تانتالیومی ،خازن­های به کار رفته در تلفن‌های همراه می­باشند. بر روی برد­های موبایل خازن­ها به رنگ قهوه­ای کم رنگ، قرمز پر رنگ، زرد، سفید و خاکستری  یافت می‌شوند. باید خاطرنشان کنیم که خازن­های قرمز پررنگ و قهوه ای کمرنگ از نوع سرامیکی می­باشد که قطب ندارند( یعنی پایه مثبت و منفی ندارند). خازن­های زرد رنگ که با یک نوار قهوه‌ای مشخص شده از نوع تانتالیومی هستند.  قطب مثبت و منفی دارند که نوار قهوه‌ای رنگ معرف قطب مثبت خازن می­باشد.

خازن
خازن

در تلفن­های سامسونگ خازن تانتالیومی به رنگ قرمز می­باشد که پایه مثبت آن به وسیله زائده­ای مشخص شده. برای تست خازن سرامیکی ابتدا باید با استفاده از مولتی متر ،سلکتور مولتی متر را بر روی تست بازر (بوق) قرار دهیم. سپس باید پراپ­های مولتی متر را بر روی پایه­های خازن قرار دهیم. اگر بوق نزنند، متوجه خواهیم شد که خازن ما سالم است. برای تست خازن­های تانتالیومی ابتدا باید مولتی متر را برروی رنج تست بازر یا بوق قرار دهیم.

سپس پراپ­های مثبت و پایه­های منفی مولتی متر را به پایه­های مثبت و منفی خازن وصل می­کنیم .اگر خازن ما سالم باشد، ابتدا عدد یک را مشاهده خواهیم کرد که رو به افزایش می­باشد و پس از گذر زمان مجدداً بر روی عدد ۱ ثابت می­شود. باید خاطرنشان کنیم که چنین تستی بر اساس شارژ و دشارژه شدن خازن صورت می‌گیرد. در تست خازن  تانتالیومی اگر عدد بر روی عدد یک قفل شد، متوجه خواهیم شد که خازن ما خراب است و باید اقدام به تعویض آن کنیم.

از آنجا که بیشتر خازن­های تانتالیومی به عنوان نویز گیر و فیلتر در مدارات مورد استفاده قرار می­گیرند خرابی آن­ها باعث ایجاد نویز در اسپیکر و میکروفون هنگام  مکالمه خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد خرابی اسپیکر و میکروفون می­توانید به مقالات موبایل کالج(مرکز تعمیرات موبایل در سطح کشور) در سری­های قبل مراجعه کنید.

سلف چیست و چه کاربردی در مدار دارد؟

چنین قطعه­ای با حرف L مشخص می­شود. دقت کنید که سلف را می‌توان نوعی سیم‌پیچ در نظر گرفت که برای محافظت مدار در برابر ولتاژ و جریان زیاد و همچنین برای فیلتر و نویزگیر در مدارات موبایل مورد استفاده قرار می­گیرد. اگر جریان شما بیش از حد زیاد باشد سلف قطع خواهد شد. در واقع از چنین قطعه­ای در برابر نوسانات شدید جریان و ولتاژ ،به عنوان عاملی مقاوم استفاده می­شود همچنین چنین قطعه­ای در مداراتی مانند مدار شارژ، مدار پاور و غیره مورد استفاده قرار می­گیرد. سلف­ها روی مادر برد موبایل صرفا به یکی از سه رنگ آبی، سفید و مشکی مشاهده می‌شوند. برای تست سلف­ها می­توان سلکتور مولتی متر را بر روی تست بازر یا بوق قرار داد. سپس ؛دو سر پراپ مولتی متر را به دو سر پایه‌های سلف متصل می‌کنیم. باید صدای بوق شنیده شود و به عبارتی سلف هدایت کند و راه بدهد. اگر اینچنین نشد باید مورد تعویض قرار گیرد.

سلف
سلف

دیود چیست و انواع آن در موبایل

چنین قطعه‌ای دارای دو پایه مثبت و منفی می­باشد. پایه منفی کاتد و پایه مثبت آند نامیده می­شود. این قطعه به رنگ­های مشکی می­باشد که در مدارات موبایل کمی بزرگتر از مقاومت  است. پایه کاتد به وسیله نوار سفید رنگی در مدارات تلفن موبایل مشاهده می­شود. از دیود  برای یکسو سازی سوئیچ و کلید تثبیت کننده ولتاژ، رفع نوسانات ولتاژ ،محافظ قطعات دیگر در برابر جریان و ولتاژ بالا و غیره مورد استفاده می­شود.

 

دیود
دیود

از انواع دیودها می­توان دیود معمولی، دیودهای محافظ، دیودهای خازنی، دیودهای نورانی، دیودهای زنز، دیودهای شاتکی و غیره را نام برد. برای تست دیودها باید راه­های مولتی متر را به دو پایه دیود وصل کنیم. متوجه خواهید شد که عددی ما بین هزار تا صد نمایش داده می­شود و اگر پایه­های مولتی متر را تعویض کنیم ،چنین عددی را نداریم و عدد ۱ روی LCD مولتی متر مشاهده می­شود. باید خاطرنشان کنیم که در تست دیود­ها از یک طرف هدایت کننده می­باشد و از طرف دیگر هدایت نخواهد کرد.

ترانزیستور موبایل چیست و نحوه تست آن چگونه می­باشد؟

این قطعه دارای سه پایه امیتر، بیس وکلکتور می‌باشد. این قطعه با حرف اختصاری V یا Q مشخص می­شود. باید خاطرنشان کنیم که ترانزیستورها در دو نوع ساخته و طراحی می­شوند.( ترانزیستور مثبت و ترانزیستور منفی.) ترانزیستورهای منفی کاربرد بیشتری نسبت به ترانزیستورهای مثبت دارند. برای تشخیص نوع ترانزیستور باید دقت کنید که دو سیم منفی اگر به هم راه بدهند ،ترانزیستور از نوع منفی و اگر دو سیم مثبت به هم راه بدهند، ترانزیستور از نوع مثبت می­باشد. ترانزیستورها معمولاً به رنگ مشکی می­باشند و همچنین دارای سه پایه هستند.

ترانزیستور
ترانزیستور

باید خاطر نشان کرد که بعضی از ترانزیستورها دارای چهار پایه می­باشند که در این حالت پایه چهارم برای خنک شدن ترانزیستور و دفع نویز به کار برده شده است. باید خاطر نشان کرد که این قطعه را به کمک تست دیود مولتی متر می­توان از سایر قطعات مشابه تشخیص داد.

ولتاژ بالا، لحیم سردی قطعه، سولفات و ایجاد امپدانس در مدار، رطوبت وآب خوردگی گوشی از جمله علل خرابی ترانزیستورها در مدار می­باشند. از چنین قطعاتی برای درایور، اختلاف فاز دهنده ،سوئیچ کننده ،تقویت کننده و غیره در مدارات الکترونیکی استفاده می­شود. آن­هایی که به عنوان تقویت کننده مورد استفاده قرار می‌گیرند، داخل آی سی نصب می‌شوند و به عنوان یک قطعه جدا در برد موبایل یافت نمی­شوند. اما می‌توانید ترانزیستورهای سوئیچینگ و درایور را بر روی برد به صورت مجزا مشاهده کنید. برای تست ترانزیستور ها دقت کنید که پایه بیس به عنوان پایه ثابت باید به دو پایه دیگر متصل و هدایت شود.

پس به صورت خلاصه می­توان گفت که پایه بیس باید به دو پایه دیگر راه بدهد. برای تشخیص امیتر و کلکتور باید پایه بیس را نسبت به دو پایه دیگر مقایسه و اندازه گیری کنید. می­توان گفت که امیتر پایه­ای است که عدد آن بیشتر باشد. مسلماً پایه دیگر کلکتور می‌باشد. برای چنین کاری باید مولتی متر را در حالت تست دیود قرار دهید. سپس؛ پایه­ها را نسبت به دو پایه دیگر تست کنید.

پایه­ای که نسبت به دو پایین دیگر هدایت کرد به عنوان پایه بیس انتخاب می­شود. پایه ای که نسبت به پایه بیس عدد بیشتری را نشان داد امیتر است و دیگری کلکتور می‌باشد. بعد از این که پایه­های ترانزیستور را تشخیص دادید، چنانچه پایه به به دوپایه دیگر راه دهد و نمایش اهم داشته باشید ،می­توانید نتیجه بگیرید که ترانزیستور شما سالم است. در غیر این صورت باید اقدام به تعویض آن کنید. همچنین دقت کنید که چنانچه اهم نمایشی ما بین هر سه پایه یکسان بود آن ترانزیستور نیز باید تعویض شود.

سخن آخر و جمع بندی این مطلب آموزشی:

در این مطلب ما قطعات الکترونیک مهم موبایل را برای شما گویا شدیم. مقاومت­ها، خازن­ها، سلف، دیود و ترانزیستور از قطعات اصلی الکترونیکی موبایل بحساب می­آیند. در صورت داشتن سوال، می­توانید در بخش نظرات این پست با ما در ارتباط باشید.

در ضمن! برای اینکه بتوانید یک تعمیر کاملاً بی دردسر و مطمئن را تجربه کنید، ما به شما موبایل کالج (مرکز حرفه­ ای تعمیرات موبایل و آموزش تعمیرات آن در ایران) را پیشنهاد می­کنیم. مجموعه موبایل کالج یکی از بهترین مراکز تعمیرات موبایل در سطح کشور است! پس خیالتان راحت باشد که ما قادریم انواع تلفن­های هوشمند را تعمیر کنیم.

‫0/5 ‫(0 نظر)
برای امتیاز به این سایت کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *